22/1/20

L'entrevista

APRENEM A FER UNA ENTREVISTA

.Què és una entrevista?

És un text que focalitza la conversa que han tingut dues persones, l’entrevistador/a i l’entrevistat que repon a les qüestions proposades. L’entrevista abans de realitzar-se ha d’estar pensada i ben estructurada, és a dir, seguir un ordre lògic en les preguntes, així doncs, no barregis temes, posa-hi coherència.

.Què és pretén amb una entrevista?

Donar a conèixer les opinions de la persona entrevistada, la seva manera de pensar, el seu caràcter, si pren partit en algun tema o no. Les preguntes que es realitzin sempre hauran d’anar encaminades a la finalitat que voldrem aconseguir.  Cal fer preguntes interessants per tal que el lector mantingui l’interès per llegir-la i no sigui monòtona o avorrida, penseu que avui dia estem bombardejats d’informació i en descartem molta, de vegades un titular o un subtítol o una citació contundent ens pot portar a llegir l’entrevista. Serà feina del periodista aconseguir que sigui interessant pel lector/a.

.Estructura de l’entrevista:

En primer lloc, cal aportar una petita presentació de la persona que entrevistem. Heu de pensar que els lectors pot ser que no la coneguin, per tant, sempre serà necessari conèixer cinc cèntims de la “vida i miracles” d’aquella persona i així entendre el perquè de l’entrevista. Ha de ser breu, de dues a quatre línies no més llarga. Allí hi ha d’aparèixer la identitat de l’entrevistat/da i cal que hi surtin el seu nom, cognoms, procedència, ocupació, actualitat que està vivint i la descripció física o de caràcter, segons el que pretenem amb la nostra entrevista. Si la presentació és molt llarga pot fer-se cansada i d’aquesta manera el lector descarti la lectura de l’entrevista.

Tant la preparació de les preguntes com la seva redacció esdevenen tasques complicades i que poden durar minuts, inclús hores. Hem de tenir en compte que el protagonista és l’entrevistat i no l’entrevistador, per això haurem de fer preguntes on l’individu entrevistat pugui treure suc a les seves opinions: feina, política, religió… així com també els seus gustos personals o aficions, són aquestes curiositats les que sovint ens enganxen a les entrevistes.

Dins d’una entrevista podem trobar dos tipus de preguntes:

1.    Preguntes obertes: permeten a l’entrevistat/da respondre les preguntes amb llibertat i explaiar-se amb les seves opinions.


2.     Preguntes tancades: demanen preguntes molt més concretes. Per exemple, serien les de resposta múltiple:

Ex:

-D’aquests quatre cotxes quin triaries?

Porsche, Ferrari, BMW, Seat;


o les de tipus:

-El teu color preferit?

-La cançó que escoltaries tota la tarda?

-Un llibre que t’emportaries a una illa deserta?


PASSOS A SEGUIR PER A FER UNA BONA ENTREVISTA


1.   Decidir a qui volem entrevistar i què volem aconseguir amb l’entrevista.  I al final agrair-li la seva atenció.

2.      Realitzar una pluja d’idees amb les preguntes que li volem fer.

3.      Portar les preguntes anotades en un full per no oblidar-se i fer-ne algunes d’esbarjo, tipus “què t’agrada fer al teu temps lliure?”


4.      Retoca una mica l’escriptura de l’entrevista. Intenta que l’escriptura sigui el màxim de formal possible. Tot i que és lògic que acostumen a sortir col·loquialismes o fins i tot algun castellanisme, perquè l’entrevistat/da ha preferit dir-ho així. Si no els volem corregir posem-los entre cometes.

5.   Destacar el títol de la secció, el nom de l’entrevistat/da amb la professió que exerceix i una frase que vulguis citar i destaqui dins de l’entrevista.

                        Ex:
L’ENTREVISTA

Joan Jordi Casals    escriptor i professor d’universitat

“El mal d’aquest món no és la contaminació atmosfèrica sinó els polítics que fan les lleis per no aturar-la”

(Entre cometes i en negreta)


6.     Si es vol, es pot destacar una o dues cites més, però amb lletra més petitona.

7.  Pensa a colorar les preguntes en negreta per a què es vegin.

8.  Les respostes de l’entrevistat no cal posar-les en cursiva.

9.  No t’oblidis de posar el nom de qui realitza l’entrevista.

Ex: Per + nom i cognoms


.Alguns exemples d’entrevistes :

https://www.ccma.cat/tv3/alacarta/entrevista-diumenge/lentrevista-del-diumenge-amb-carme-forcadell/video/5665917/


Ara us toca a vosaltres posar fil a l’agulla i fer una bona entrevista!


!!EXERCICIS:

1.   Cerca una persona que t’interessi i realitza una entrevista de vuit preguntes i transcriure-les aquí. Pensa en escriure una petita presentació. Aquest exercici val tres positius.

2.  Entrevistat a tu mateix/a. Ha d’haver preguntes sobre l’institut, caràcter, amigues, aficions.


4.  Realitza un mapa conceptual amb els passos per portar a terme una entrevista.

5.    Quines dificultats comporta realitzar una entrevista? Pensa-les, reflexiona-les i anota-les aquí justificant la teva resposta.


7.   Cerca una entrevista en paper o en format digital i assenyala les principals parts de que consta

8.  Fòrum: t’has sentit còmode/a fent l’entrevista? A qui t’agradaria entrevistar i per què? Quines preguntes li faries?

EXÁMENES CONVOCATORIA EXTRAORDINARIA 5-6-2020

Pincha en cada examen. Recuerda las normas para poder escribir en él. Mira el tiempo que tienes para hacer cada uno y respétalo, de lo contr...